Declarația unică: Ghidul declarării veniturilor și plății taxelor pentru afacerile independente ale persoanelor fizice

De duminică vom avea un nou plafon pentru înregistrarea în scopuri de TVA
26 martie 2018
Evidența orelor de lucru în 2018: Cum trebuie s-o facă angajatorii, conform celor mai recente modificări
18 aprilie 2018
Show all

Mecanismul de declarare, stabilire și plată a impozitului și a contribuțiilor de pensii (CAS) și sănătate (CASS) pentru persoanele fizice a fost simplificat recent de către autorități. Astfel, atât persoanele fizice autorizate (PFA), cât și cele cu venituri din activități independente, dividende, chirii sau agricultură, printre altele, vor depune o declarație unică, formular 212.

Și cum noile reguli pot crea probleme persoanelor vizate, obișnuite cu un alt mecanism până acum, ne-am gândit să vă spunem cum se face, pentru fiecare categorie de venituri extrasalariale în parte, declararea veniturilor și plata taxelor aferente.

Declararea veniturilor și plata taxelor pentru PFA-uri

Autoritățile au simplificat semnificativ mecanismul de declarare, stabilire și plată a impozitului și a contribuțiilor sociale pentru persoanele fizice prin intermediul OUG nr. 18/2018, în vigoare de câteva săptămâni. În același timp, a fost introdusă declarația unică, formular 212, prin intermediul Ordinului ANAF nr. 888/2018.

Practic, noua declarație a comasat șapte declarații fiscale, printre care și formularele 200, 220 și 600, principalele documente pe care PFA-urile le aveau de depus anual.

Concret, formularul 212 va fi depus pentru fiecare an fiscal, până la data de 15 martie, inclusiv, a anului următor celui de realizare a veniturilor în vederea definitivării impozitului anual pe venit. Totuși, pentru anul 2018 există reguli tranzitorii, astfel că declarația unică trebuie depusă până pe 15 iulie 2018.

Prin intermediul acesteia, vor fi estimate veniturile pentru 2018, realizate din activități de producție, comerț, prestări de servicii sau din profesii liberale. În plus, 15 iulie 2018 va fi și termenul-limită pentru declararea veniturilor obținute în 2017, din categoriile de venituri amintite. Prin urmare, declarația unică depusă până la 15 iulie 2018 va fi folosită pentru a definitiva anul fiscal 2017 și pentru a face estimări pentru anul fiscal în curs, urmând ca din 2019 să existe un termen unic de declarare și plată, respectiv 15 martie.

Concluzionând, putem spune că noul formular 212 va fi utilizat pentru:

  • declararea venitului realizat în anul 2017 de persoanele fizice;
  • declararea impozitului pe venitul estimat și a contribuțiilor sociale obligatorii datorate de persoanele fizice începând cu anul 2018.

Sursa: Avocatnet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *