Evidența orelor de lucru în 2018: Cum trebuie s-o facă angajatorii, conform celor mai recente modificări

Declarația unică: Ghidul declarării veniturilor și plății taxelor pentru afacerile independente ale persoanelor fizice
16 aprilie 2018
GDPR și contabilii: Măsuri suplimentare pentru asigurarea securității datelor prelucrate
23 aprilie 2018
Show all

Angajatorii sunt obligați de legislație să țină o evidență zilnică a orelor de muncă prestate de salariați. De anul trecut, această evidență trebuie să fie una destul de detaliată. Codul muncii nu conține prea multe prevederi în acest sens, astfel că angajatorii au o libertate de acțiune destul de mare, însă e ideal să fie respectate și indicațiile oferite de Inspecția Muncii (IM) pe această temă. Vinerea trecută, au intrat în vigoare prevederi suplimentare legate de evidența muncii în cazul anumitor salariați.

Obligația de a ține evidența orelor de lucru prestate zilnic de salariați nu este una nouă. A cunoscut o ușoară modificare în vara anului 2017, însă cele mai recente modificări făcute pe acest subiect au intrat în vigoare chiar vinerea trecută. În cele ce urmează, am sintetizat aspectele legate de evidența de lucru a salariaților, pornind de la ultimele noutăți.

1. Evidențe speciale pentru unii salariați

Mai nou, evidența orelor de lucru pentru salariații mobili (șoferii profesioniști, de exemplu) și cei care lucrează de acasă trebuie să fie personalizată în funcție de specificul activității lor. Totuși, evidența trebuie făcută numai în baza unui acord scris al salariatului, se prevede în Cod.

2. Evidențele trebuie să arate orele de sosire și cele de plecare

Codul muncii prevede, de vara trecută, că evidența trebuie să conțină atât orele de sosire, cât și orele de plecare.

„Angajatorul are obligația de a ține la locul de muncă evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidențierea orei de începere și a celei de sfârșit al programului de lucru, și de a supune controlului inspectorilor de muncă această evidență, ori de câte ori se solicită acest lucru”, dispune Codul muncii.

Cam asta e tot ce scrie în actul normativ despre ținerea evidenței, ceea ce înseamnă că firmele au o libertate destul de mare în această privință. Cu toate acestea, ca să corespundă cu „pretențiile” autorităților, angajatorii trebuie să aibă în vedere unele aspecte legate de forma evidențelor, despre cum se procedează în cazul salariaților cu program neobișnuit, precum și despre posibilitatea de a obliga un salariat să semneze evidența.

Sursa: Avocatnet.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *