Măsurile de educare a antreprenorilor, precum şi un sistem de prevenire a greşelilor comise de firmele româneşti sunt incluse într-un proiect al legii prevenţiei, prezentat în şedinţa de joi a Executivului de către Florin Jianu, noul ministru al mediului de afaceri, comerţ şi antreprenoriat.

Concret, potrivit unui comunicat de presă remis recent redacţiei noastre, agenţii constatatori nu vor mai putea aplica amenzi la prima constatare a unei fapte, cu condiţia ca aceasta să fie una de natură contravenţională, fără a fi încadrată în rândul infracţiunilor.

Astfel, pentru faptele care constituie contravenţii şi sunt prevăzute de Codul fiscal şi Codul de procedură fiscală, Codul muncii, Legea contabilităţii ori Legea securității și sănătății în muncă, printre altele, va fi acordat contribuabililor un termen în care aceştia vor putea să corecteze neregulile constatate și să se conformeze dispozițiilor legale.

Cu alte cuvinte, un operator economic va putea fi sancţionat doar după ce va fi avertizat şi îndrumat de organele de control, acesta fiind de altfel şi principiul care va sta la baza noilor prevederi: „Componenţa de prevenție trebuie să prevaleze mai ales atunci când ne referim la mediul de afaceri iar o măsură de prevenție înaintea unei măsuri punitive înseamnă timp prețios oferit întreprinzătorului  pentru a se conforma. Sunt sigur că, pe termen lung, această lege atât de așteptată de mediul de afaceri va contribui semnificativ la îmbunătățirea modului în care acesta funcţionează”, a declarat Florin Jianu ieri, în cadrul şedinţei de Guvern.

Care va fi mecanismul de funcţionare

Aşa cum am precizat deja, în momentul în care vor descoperi o neregulă la firme, de natură contravenţională, inspectorii Fiscului ori cei ai Inspecției Muncii nu vor mai aplica sancțiunea contravențională la prima constatare a unei fapte.

În continuare, potrivit informaţiilor furnizate de Biroul de presă al Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, mecanismul de funcţionare a prevenţiei va fi următorul:

  • inspectorul va încheia un proces-verbal de constatare a neregulilor și va redacta planul de conformare, care va cuprinde aspecte ce trebuie remediate, precum și termenul de conformare pentru fiecare faptă;
  • termenul de conformare nu poate fi mai mic de şapte zile lucrătoare;
  • după expirarea termenului de conformare, organul de control are dreptul să reia controlul;
  • în cazul în care se constată că nu au fost respectate obligațiile stabilite în planul de conformare, în termenul acordat, organul de control aplică sancțiunile prevăzute de actele normative;

Totodată, este important să precizăm că un contribuabil va putea beneficia de măsurile de prevenție o singură dată pentru fiecare faptă care constituie contravenție, într-un termen de cinci ani.

Când nu se va aplica legea prevenţiei

În anumite cazuri, vor fi prevăzute excepții pentru evitarea aplicării legii prevenției. Mai exact, este vorba despre:

  • există un pericol pentru constatarea situației fiscale;
  • există un pericol grav și iminent de accidentare pentru salariați;
  • se utilizează munca nedeclarată sau a minorilor.

Spre exemplu, pentru „munca la negru”, respectiv pentru primirea la muncă a până la cinci persoane fără încheierea unui contract individual de muncă, organele de control nu vor mai fi indulgente şi nu vor aplica legea prevenţiei, urmând să aplice direct amenzile prevăzute de lege (între 10.000 şi 20.000 de lei pentru fiecare persoană identificată).

Potrivit informaţiilor furnizate de Guvern, proiectul de lege analizat ar urma să fie aprobat de Executiv în şedinţa din 23 februarie.

Atenţie! Prevederile prezentate nu se aplică momentan. Acestea vor fi incluse într-un proiect de lege elaborat de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.