În ce situație poți păstra (legal) fructe din pomii vecinului tău fără să ceri voie

Elevii care au obținut media 10 la evaluarea națională și la bacalaureat primesc bani de la Guvern
5 septembrie 2016
Cetățenii ar putea fi obligați să prezinte buletinul pentru a-și lua cartele preplătite
12 septembrie 2016
Show all

Într-o situație specifică reglementată de legislația civilă, un cetățean poate păstra fructe din pomii vecinului său fără să ceară voie.

Dacă ramurile pomilor din curtea cuiva se întind peste proprietatea altcuiva, acesta din urmă este îndreptățit, conform Codului civil, să păstreze fructele căzute la el în mod natural. Totodată, pe lângă păstrarea fructelor, acesta are dreptul să taie orice crengi sau rădăcini care trec hotarul în curtea lui.

„Proprietarul fondului peste care se întind rădăcinile sau ramurile arborilor aparținând proprietarului vecin are dreptul de a le tăia, precum și dreptul de a păstra fructele căzute în mod natural pe fondul său”, este explicat în actul normativ.

Legislația prevede și că fiecare proprietar trebuie să permită accesul vecinului în curte pentru tăierea ramurilor și culegerea fructelor, în schimbul unei despăgubiri (dacă este cazul).

„[P]roprietarul este obligat să permită folosirea fondului său pentru efectuarea unor lucrări necesare fondului învecinat, precum și accesul vecinului pe terenul său pentru tăierea crengilor și culegerea fructelor, în schimbul unei despăgubiri, dacă este cazul”, este explicat în Codul civil, însă cu precizarea că obligația se menține dacă trecerea prin altă parte ar fi  imposibilă, periculoasă sau foarte costisitoare.

În altă ordine de idei, arborii pot fi sădiți la o distanță de minimum doi metri de linia de hotar. Excepție fac arborii mai mici de doi metri, plantațiile și gardurile vii. Nerespectarea distanței minime îndreptățește vecinul să ceară scoaterea sau tăierea la înălțimea cuvenită, pe banii proprietarului care a sădit arborii.

Sursa: Avocatnet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *