Tinerii care primesc în 2016 bani de la stat pentru a-şi cumpăra un calculator nou au un termen-limită pentru achiziţia acestuia

Nu mai ai activitate pe firmă? Dacă nu o radiezi corect, riști probleme cu cazierul tău fiscal
6 iulie 2016
Accesul în profesia de judecător: Ce trebuie să ştii?
8 iulie 2016
Show all

Elevii şi studenţii de până în 26 de ani, care provin din familii în care venitul brut lunar pe membru nu depăşeşte 150 de lei, beneficiază de un sprijin financiar destinat achiziţionării unui calculator nou, potrivit unui act normativ publicat recent în Monitorul Oficial. Ajutorul va fi acordat sub forma unui bon valoric, al cărui model a fost aprobat astăzi de Guvern, şi care va putea fi folosit până la finalul lunii august.

Ordinul ministrului educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice nr. 3.892/2016 pentru aprobarea listei nominale a beneficiarilor Legii nr. 269/2004 privind acordarea unui ajutor financiar în vederea stimulării achiziționării de calculatoare, pentru anul 2016 a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 450 din 16 iunie şi a intrat în vigoare la aceeaşi dată.

Potrivit actului normativ citat, anul acesta 12.024 de elevi şi studenţi de până în 26 de ani (cu peste 5.000 mai puţin decât anul trecut, spre exemplu) vor beneficia de ajutorul financiar de 200 de euro acordat de autorităţi în vederea achiziţionării unui calculator personal nou.

Concret, beneficiare ale sprijinului vor fi familiile cu elevi şi/sau studenţi ai învăţământului de stat sau particular acreditat, în vârstă de până la 26 de ani, în care venitul lunar brut pe membru de familie nu depăşeşte 150 de lei lunar.

Conform prevederilor în vigoare, ajutorul va fi acordat sub forma unui bon valoric, care reprezintă contravaloarea în lei a sumei de 200 euro, calculată la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naţională a României pentru ultima zi a lunii precedente achiziţiei.

Astăzi, în cadrul şedinţei săptămânale, Guvernul a adoptat un proiect de act normativ prin care a aprobat modelul bonului valoric folosit anul acesta. Întrucât culoarea fundalului şi seria bonului valoric sunt modificate an de an, din motive de securitate, Executivul a stabilit ca bonul valoric din 2016 să aibă culoarea verde deschis.

În plus, prin intermediul unui comunicat de presă, reprezentanţii Guvernului au anunţat că bonurile valorice destinate cumpărării de calculatoare vor ajunge la beneficiari până cel târziu la 30 iulie, iar achiziţia propriu-zisă se va putea face până la 31 august. Practic, beneficiarii ajutorului financiar oferit de stat vor avea la dispoziţie puţin peste o lună pentru a folosi bonul valoric şi a-şi cumpăra noul calculator.

Guvernul recomandă o configuraţie minimă a calculatoarelor

Din 2004, elevii şi studenţii care au dreptul de a beneficia de un astfel de ajutor depun anual, până la 31 martie, o cerere de acordare însoţită de documentele prin care se face dovada acestui drept, la unitatea de învăţământ la care sunt înscrişi. Ulterior, instituţia verifică eligibilitatea solicitanţilor şi transmite documentele inspectoratelor şcolare.

Potrivit informaţiilor venite de la Guvern, configuraţia minimă recomandată a calculatoarelor pentru achiziţionarea cărora se acordă sprijinul financiar este următoarea: procesor 2 Ghz, 1 GB RAM si 250 GB hard-disk şi software de bază licenţiat, incluzând un sistem de operare şi un program antivirus.

În altă ordine de idei, Legea nr. 269/2004 interzice înstrăinarea calculatoarelor înainte de expirarea unei perioade de trei ani de la cumpărarea acestora. În caz contrar, beneficiarii sunt obligaţi să restituie echivalentul în lei al ajutorului financiar acordat, calculat la cursul de schimb de la data constatării.

Atenţie! La stabilirea venitului brut lunar pe membru de familie sunt luate în calcul toate veniturile realizate de membrii familiei în luna precedentă depunerii cererii de acordare a ajutorului, cu excepţia: alocaţiei de stat, alocaţiei familiale complementare şi a alocaţiei de susţinere pentru familia monoparentală, bugetului personal complementar acordat persoanelor cu handicap, burselor de studii şi burselor sociale, precum şi a tuturor drepturilor sociale care, potrivit legii, sunt exceptate de la stabilirea altor drepturi şi obligaţii.

Ajutorul financiar se acordă atât elevilor şi studenţilor din învăţământul de stat, cât şi celor din învăţământul particular acreditat, care au îndeplinit anumite condiţii. Mai precis, pe lângă dovada veniturilor modeste ale familiilor din care provin, elevii au fost obligaţi să obţină medii mari şi să nu acumuleze absenţe nemotivate la şcoală, în timp ce studenţii au avut nevoie să obţină un anumit număr de credite în anul universitar anterior depunerii cererii pentru acordarea sprijinului material.

Programul pentru acordarea unui ajutor financiar elevilor şi studenţilor în vederea achiziţionării de calculatoare, cunoscut şi ca Programul „Euro 200”, se derulează începand cu anul 2004, timp în care au beneficiat de sprijin 293.373 de tineri.

Practic, prin acordarea ajutoarelor financiare stabilite pe criterii sociale, autorităţile urmăresc stimularea achiziţionării de computere şi crearea de competenţe în utilizarea mijloacelor IT.

Sursa: Avocatnet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *