Toate contractele încheiate cu străinii care prestează servicii în România trebuie declarate la Fisc

Toate contractele încheiate cu străinii care prestează servicii în România trebuie declarate la Fisc
31 octombrie 2016
Firmele datornice care au bani de primit de la stat pot scăpa de executarea silită. Care va fi procedura?
15 noiembrie 2016
Show all

Contribuabilii români care încheie contracte cu persoanele juridice străine sau cu persoanele fizice nerezidente și care prestează servicii pe teritoriul României trebuie să le declare la organele fiscale prin formularul 017, potrivit unui ordin recent publicat al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Aceștia trebuie să știe că modificările privind datele din formular trebuie să fie declarate într-un termen mai scurt decât până acum.

Cui se aplică reglementările?

  • Persoanelor juridice române, persoanelor fizice rezidente și persoanelor juridice străine care desfășoară activitate în România printr-un sediu permanent (desemnat) și care încheie contracte cu persoane juridice străine/persoane fizice nerezidente care execută pe teritoriul României prestări servicii care generează venituri impozabile (de exemplu: lucrări de construcții sau activități de consultanță).

De ce sunt importante aceste reglementări?

Contribuabilul român trebuie să știe că este obligat să declare la organele fiscale documentele încheiate cu persoanele juridice străine/ persoanele fizice nerezidente, pentru ca veniturile impozabile rezultate din aceste colaborări să fie impozitate așa cum cere legea.

De când se aplică?

Ordinul ANAF nr.2994/2016 privind procedura de înregistrare a contractelor/documentelor încheiate între persoane juridice române, persoane fizice rezidente, precum și persoane juridice străine care desfășoară activitate în România printr-un sediu permanent/sediu permanent desemnat și persoane juridice străine sau persoane fizice nerezidente se aplică de la 27 octombrie 2016.

Ce noutăți aduce actul normativ?

  • Declarația de înregistrare a contractelor/documentelor este denumită și ca „formularul 017”;
  • Dacă, de la depunerea formularului 017, au intervenit între timp modificări în ceea ce privește datele înscrise inițial, contribuabilul trebuie să știe că are la dispoziție doar 15 zile de la data producerii acestor modificări pentru a le declara organului fiscal;
  • În cazul în care intervin aceste modificări, contribuabilul va depune o nouă declarație (adică un nou formular 017), bifând pe declarație căsuța cu „Declarație de mențiuni”;

Cum era înainte?

În primul rând, declarația pe care o depunea contribuabilul nu era individualizată ca „formularul 017”. În al doilea rând, el avea la dispoziție 30 de zile pentru a declara modificările, nu 15, și făcea acest lucru printr-o declarație de rectificare și nu prin depunerea din nou a aceluiași model de declarație. Actul normativ care reglementa această declarație fiscală era Ordinul ANAF nr. 1400/2012, în prezent abrogat prin intrarea în vigoare a noului ordin ANAF.

Parcurs legislativ

Ordinul ANAF nr. 2994/2016 a fost propus ca proiect de act normativ. Pentru a putea intra în vigoare, ordinul a trebuit să fie aprobat de președintele ANAF, iar apoi a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 854 din 27 octombrie 2016.

Sursa: Avocatnet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *